7 OKTOBER 2023 - 7 JULI 2024

Gepubliceerd op 6 juli 2024 om 20:23

7 juli is het negen maanden geleden dat 1200 onschuldige burgers van alle leeftijden in Israël werden afgeslacht door de terroristen van Hamas.

 

Ruim 300 jongeren op het Supernovafestival, bewoners van kibboets Kfar Aza, baby’s levend verbrand, vrouwen verkracht en daarna gedood.

Journalisten die enkele dagen later op de Israëlische ambassade in Den Haag waren uitgenodigd, vonden de beelden soms te gruwelijk om te zien.

 

7 juli is het negen maanden geleden dat meer dan honderd mensen, waaronder zo’n 40 jongeren van het genoemde festival, werden ontvoerd naar Gaza.

Om daar gemarteld en misbruikt te worden.

Familie en vrienden bleven in smorende onzekerheid achter. Sommigen kregen later het bericht dat hun geliefden dood waren gevonden en dus niet gegijzeld waren.

 

Een klein aantal kwam gelukkig vrij. Anderen werden vermoord. Maar een groot aantal zit nog in de hel van Gaza.

Mensen die vrij kwamen vertelden hoe zij en anderen werden mishandeld, weinig of niets te eten kregen.

 

Een moeder in Israël heeft steeds het angstige gevoel dat haar dochter zwanger is geraakt en misschien al is bevallen. Verschrikkelijk om zo oma te worden.

Een bange vraag is: hoeveel gijzelaars zullen er nog in leven zijn? En als ze nog leven, komen ze dan ooit vrij?

 

7 juli is het negen maanden geleden dat honderdduizend mensen hun huizen in het zuiden van Israël moesten ontvluchten en nog steeds niet terug kunnen.

 

7 juli is het negen maanden geleden dat de economie in Israël in elkaar stortte. Toeristen, die voor een belangrijk deel voor de inkomsten zorgen, blijven weg. De bouw licht nagenoeg stil.

 

7 juli is het negen maanden geleden dat iedereen meeleefde met Israël. Maar in die negen maanden is de liefde veranderd in haat. Het antisemitisme viert hoogtij. Gelukkig niet bij iedereen, maar bij velen wel.

 

Fractieleider Chris Stoffer van de SGP. pleitte er deze week in de Tweede Kamer voor om 7 oktober uit te roepen tot een speciale gedenkdag.

 

7 juli gaan de kerkdeuren open. En in welke kerken zal er dan nog specifiek aandacht zijn voor Israël en voor de gegijzelden? Zal er nog voor hen gebeden worden? Ik heb er eerlijk gezegd geen positief gevoel over. Hopelijk heb ik het mis.

 

Negen maanden na dato is de situatie in Israël meer dan zorgelijk. Raketten komen weer vanuit Gaza en nu ook vanuit Libanon. Hezbollah heeft een groot deel van het schitterende natuurgebied in het noorden in brand gezet.

 

In die negen maanden zijn al vele militairen gesneuveld. Mannen en vrouwen die hun leven hebben gegeven voor hun land en volk.

 

President Netanyahu denkt na negen maanden nog steeds dat Hamas verslagen kan worden. Het zal een illusie blijken.

 

Negen maanden houdt Joop Soesan ons vanuit Israël dagelijks op de hoogte via zijn website.  Dankjewel Joop dat jij ons het échte nieuws laat zien. Want negen maanden worden we door de NOS en RTL eenzijdig bericht.

 

7 juli is het negen maanden geleden dat velen, waaronder ik, elke avond bidden voor Israël en in het bijzonder voor al die lieve mensen die nog gegijzeld worden. En natuurlijk ook voor hun familie en voor die van de omgekomen militairen.

 

‘O God, hoor ons gebed, en verlos Uw volk.’

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.