Urk

Gepubliceerd op 15 juni 2024 om 12:42

Precies een week geleden werden vier gijzelaars bevrijd uit de hel van Gaza. Wat een vreugde. Natuurlijk in de eerste plaats bij de gijzelaars en hun familie. En in heel Israël.Dat bleek echter niet het geval te zijn in de Nederlandse media. Daar werd summier melding gemaakt dat er vier gijzelaars waren bevrijd. Maar wel dat er bij die actie 200 Palestijnen waren gesneuveld. Ja hoor, Israël wordt gedemoniseerd en Hamas verheerlijkt. De Gazaanse krokodillentranen vloeiden rijkelijk.En dan kwam daar ook nog die opmerking van de Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim overheen, dat hij het geweld dat Israël gebruikte 'disproportioneel' vond.Nausicaa Marbe schreef in het Nieuw Israëlitisch Weekblad dat het leek of ze op een andere planeet woonde. ‘De overheersende boodschap: er is geen reden tot vreugde, omdat er bij de bevrijding Palestijnen zijn gedood’.Natuurlijk waren degenen die Israël en de Joodse gemeenschap een warm hart toedragen blij en dankbaar. Ook hier vloeiden tranen.Op 16 mei kwam er echter een golf van Israël-liefde uit Urk. In de gemeenteraad aldaar werd die avond een breed gedragen motie aangenomen dat alle Joodse burgers die zich bedreigd voelen te allen tijde zonder enig probleem op Urk kunnen komen wonen. En dat geldt ook voor Joodse instellingen. De gemeenteraad spreekt uit ‘Dat wij de Joodse gemeenschap in Nederland en de Staat Israël een warm hart toedragen en steunen’ (Bron: Jonet).Kijk, dat zijn nou de Urkers. Mensen met het hart op de juiste plek.

Als je de tv-serie ‘URK!’ bekijkt, maak je kennis met een aantal mensen op dit voormalige eiland. Een leuk programma op dinsdagavond. Kom je er echt, dan is het werkelijk een belevenis.De bevolking is hartelijk. En zeer godsdienstig. Ieder denkbaar kerkgenootschap, behalve rooms-katholiek, is er vertegenwoordigd. En binnen afzienbare tijd komt er ook een synagoge.Want Urk is zo ongeveer het meest pro-Israël dorp van Nederland. Regelmatig zie je bij huizen de Israëlische vlag uithangen.Een paar dagen geleden had ik met een visboer uit Urk, die iedere week bij ons in het dorp staat en heerlijke vis verkoopt, een gesprek over Israël. Ik maakte de opmerking: “Wat mooi dat jullie zo positief staan ten opzichte van Israël.” Het antwoord was: “Wat wil je als je een christelijke opvoeding hebt gehad, dan weet je dat Israël het volk van God is.” Precies. En ik vertelde dat ook bij mij de liefde voor Israël en de Joden er met de paplepel is ingegoten.Ik denk dat ze op Urk op termijn - en dat kon wel eens sneller zijn dan we vermoeden, omdat Joden uit de grote steden van ons land worden weggepest, de ontwikkelingen gaan akelig snel - een groot aantal huizen gaan bouwen om de Joden te huisvesten en kantoren voor organisaties als het CIDI, het NIW en het CJO. Bestel maar vast verhuisdozen, Esther Voet ;-). En natuurlijk Joodse scholen, zonder dat beveiliging noodzakelijk is. En dus ook een synagoge. Rabbijn Binyomin Jacobs heeft al aangegeven rabbijn te willen worden op Urk. Ook zijn huis hoeft dan niet meer met camera’s te worden beveiligd.Op Urk zijn de Joden veilig en kunnen ze zonder problemen in hun Joodse kleding over straat.

Wat een bijzondere weldaad dat een gemeente dit voor onze Joodse landgenoten wil doen. Daar rust zegen op. Want: ‘Wie Israël zegent, zal gezegend worden’.
Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.