Twee minuten stil

Gepubliceerd op 4 mei 2024 om 12:07

Het kan mij enorm ontroeren, de foto’s en filmbeelden van de Joden die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s met de trein werden afgevoerd. Waarheen wisten ze niet. Maar de meesten kwamen nooit meer terug. Diep tragisch. En als ik die stakkers dan zie, voor de laatste keer kijkend naar de camera, kan ik wel huilen. Maar ook woedend worden.

 

En zo gingen zes miljoen Joden, jong en oud, de vernietiging in. Omdat er een krankzinnige was met de naam Adolf Hitler die met zijn handlangers dit alles organiseerden. Op 29 september 1943 was volgens de Duitsers Amsterdam ‘Judenrein’.

 

Mede voor deze mensen en natuurlijk ook voor de vele, vele anderen die het leven lieten, waaronder honderdduizenden militairen, zijn we vanavond weer twee minuten stil. Denken we na en we komen er niet uit waarom dit kon gebeuren.

 

En dan zijn er vanavond een stel idioten die besloten hebben de Nationale #Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, en misschien ook wel in andere plaatsen, te verstoren. Onvoorstelbaar dat men dit van plan is. Ze halen het bloed van de meesten van ons onder de nagels vandaan. Hoe krijg je het in je kop om niet alleen twee minuten stil te zijn, maar ook om op een andere manier zo’n waardige herdenking te willen verstoren.

 

‘“Het is onze taak om 4 mei te verstoren, en dat te blijven doen. Elk jaar, keer op keer”, zegt de salafistische TikTok-prediker Broeder Rahilde Nesseem’ (De Telegraaf 03-05).

 

Zogenaamd om de kwestie Israël-Gaza. Dan mag je blijkbaar geen zes miljoen Joden meer herdenken.

Trouwens, het gaat deze raddraaiers niet eens om bovengenoemde kwestie. Nee, ze willen alle Joden uitroeien.

 

Helaas, de geschiedenis herhaalt zich in 2024. De nieuwe nazi’s die schreeuwend en de meest afgrijselijke leuzen roepend door de straten gaan, dienen zich aan. Hamas is hun broeder en die willen ze eren. ‘Judenrein’ klinkt het opnieuw.

 

Martin Bosma, de voorzitter van de Tweede Kamer, die er vanavond ook bij is, kwalificeren ze als nazi, net als alle PVV-ers. Als er ergens met naamkaartjes wordt gegooid is het hier wel.

Bosma en de voorman van de PVV, Geert Wilders, zijn namelijk vrienden van de Joden. Ook daarom haten ze hen met een dodelijke haat.

 

De Dam is vanavond maar half vol. Het wordt een beladen herdenking. De joden blijven veiligheidshalve maar thuis. De nieuwe nazi’s zijn al aan de winnende hand.

Laten we dit gebeuren, net als in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog? Kijken we weg of staan we massaal op tegen Jodenhaat?

 

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.