GESLUIERDE JAREN Verloren vrijheid - Verborgen liefde

Gepubliceerd op 23 april 2024 om 14:26

Shohreh Feshtali beleeft een zorgeloze kindertijd in het Perzië van sjah Mohammed Reza Pahlavi. Als echter in 1979, ze is dan negen jaar, de Islamitische Republiek Iran wordt uitgeroepen, verandert het verwesterde land in een streng religieus fundamentalistische staat, waarin razzia’s en openbare executies aan de orde van de dag zijn.

 
Alle meisjes en vrouwen moeten volledig gesluierd over straat. Er mag geen plukje haar zichtbaar zijn. Ook make-up is uit den boze. Op de middelbare school gaat regelmatig de directrice over het schoolplein met een schaar in de hand om haren die toch tevoorschijn komen af te knippen. Om lipstick te verwijderen gebruikt ze een gemene en pijnlijke methode.
 
Een vrouw die ongehuwd zwanger raakt krijgt de Fatwa (doodstraf). Er wordt dan een gat in de grond gegraven waar ze nog net met haar hoofd boven uitkomt. De omstanders moeten haar dan vervolgens stenigen. Bij overtreding van de strenge wetten geldt ook voor mannen de doodstraf, maar dan door openbare ophanging.
 
Contacten tussen jongens en meisjes zijn ten strengste verboden. Wanneer iemand zou zien dat ze met elkaar praten, kan dat enorme consequenties hebben. Alles moet daarom met de grootste voorzichtigheid en in het diepste geheim plaatsvinden. Ouders bepalen wanneer zoon of dochter gaan trouwen en met wie.
 
Shohreh raakt verliefd op een jongen van haar school, maar door verhuizing met haar ouders naar een andere stad is ze dan ook ten einde raad.
Op haar nieuwe school maakt ze kennis met een groep meisjes die de ‘bad girls’ vormen. Eerst zien ze Shohreh als een spionne – haar vader is burgemeester – maar als ze huilend aangeeft dat ze zich zo alleen voelt en net als hen niets moet hebben van al die onzinnige regels, hoort ze er vanaf dat moment bij: “We zijn echt hoor. We zijn cool. Heel anders dan al die pinguïns die hier rondlopen!”
 
Langzaamaan begint haar leven weer kleur te krijgen. Wanneer ze enige tijd later haar grote liefde Tiam ontmoet, is ze dol gelukkig. Door haar ouders allerlei leugens te vertellen krijgt ze af en toe de gelegenheid om hem stiekem te ontmoeten en samen met hem en zijn vrienden leuke feestjes te vieren. Uiteraard in het geheim. Het meeste contact is telefonisch als haar ouders niet thuis zijn.
 
Met Tiam is ze vast besloten om Iran te verlaten en met hem in een vrij land een nieuw leven op te bouwen en een gezin te stichten. Verschillende keren heeft Shohreh echter een nachtmerrie waarin zich steeds hetzelfde afspeelt. Helaas wordt deze op een gegeven moment werkelijkheid en komt er een dramatisch einde aan de liefde tussen Tiam en haar.
 
In 1993 weet Shohreh met haar toenmalige man naar Nederland te vluchten. Jammer dat hier niets over beschreven wordt.
 
Op mij heeft dit boek een diepe indruk gemaakt. Temeer omdat alle wreedheden plaatsvinden in naam van de islam. Wie dit boek koopt, krijgt absoluut geen spijt.
_______________________________________________________________
Shohreh Feshtali, Gesluierde jaren – Verloren vrijheid – Verborgen liefde Utrecht: Uitgeverij Batavia Publishers 2021 ISBN: 978 94 932 4402 3 | € 22,50
E-Book ISBN: 978 94 932 4408 5 | € 9,95
Luisterboek ISBN: 978 94 621 78 46 5 € 16,95
_______________________________________________________________
 
 

 

 

 

 
 
 

 
Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.