Je, Anne

Gepubliceerd op 8 maart 2024 om 20:11

Gisteravond de indrukwekkende musical Je, Anne bijgewoond. Acht personen waaronder “Anne” gaven op een podium, in de vorm van een Jodenster, een prachtig theater-spektakel. Zang, afgewisseld met citaten uit het Dagboek van Anne Frank en radiofragmenten uit de Tweede Wereldoorlog. Met de nodige irritaties die het verblijf met z'n achten in zo'n kleine ruimte teweegbracht.

 Jammer dat de grote zaal in Theater De Lawei in Drachten niet helemaal vol zat. Maar gelukkig waren er ook een flink aantal jongeren.

“Goed om er weer eens aan herinnerd te worden”, zei een mevrouw na afloop tegen ons.

 

Een musical die wel heel actueel is, juist nu de Jodenhaat en de roep om de uitroeiing van alle Joden hoogtij viert, ook in ons land. De angst voor de agressie van Palestijnen en hun aanhangers zorgt ervoor dat bangeriken ‘om de lieve vrede wil’ niet meer durven te zeggen wat ze willen. De vrijheid van meningsuiting staat zwaar onder druk. Joden voelen zich niet veilig meer en Joodse scholen moeten bewaakt worden.

 

De Lawei cancelde echter deze week een bijeenkomst van Christenen voor Israël (CVI) waarin de Israëlische influencer Hananya Naftali, 'gewoon het verhaal van Israël wil vertellen’. Volgens De Lawei is er bij hen geen plaats voor politiek extremisme. Aan de ene kant begrijp ik dat de directie niet zit te wachten op een demonstratie van pro-Hamas schreeuwers in de hal van hun theater. Aan de andere kant is het een slappe opstelling die getuigt van angst. Aan Hananya Naftali valt overigens niets extreems te bespeuren.

 

Een pluim voor koning Willem-Alexander die wel voet bij stuk houdt om zondag de opening van het Holocaust museum bij te wonen en de Israëlische president Isaac Herzog te ontmoeten. Tweehonderd moskeeën hadden hem gevraagd om dit niet te doen. Zij vinden Herzog extremistisch. Als ergens de uitdrukking ‘de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet’ van toepassing is, is het hier wel.

 

De musical Je, Anne is nog tot eind volgende maand in diverse theaters in Nederland te zien. Het is hard nodig om het verhaal door te blijven vertellen. 'Nooit mag vergeten worden wat Anne, haar medebewoners en miljoenen is overkomen', las ik bij de foto die hier is geplaatst.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.