Chanoeka 2023

Gepubliceerd op 7 december 2023 om 20:15

Vanmiddag is het Joodse Chanoeka (of: Hanukkah) feest begonnen. Daarbij worden de kaarsen op de Chanoekia – de negenarmige kandelaar - aangestoken. Een feest van licht en gezelligheid dat tot 15 december duurt. Kinderen ontvangen iedere avond kleine cadeautjes.

 

Chanoeka vindt zijn oorsprong in de tweede eeuw voor Christus. Na het heroveren van de tempel door de Makkabeeën wilde men de Menora (de zevenarmige kandelaar) aansteken, maar ze ontdekten slechts één kruikje olie dat nog zuiver was en slechts genoeg olie bevatte om de Menora één dag te laten branden. Toch brandde dit kleine beetje olie acht dagen lang. Dit wonder wordt ieder jaar herdacht.

 

Gezien de verschrikkingen die op 7 oktober in Israël plaatsvonden, is het dit jaar echter een lichtfeest met een droevig randje. De impact van dit drama wordt inmiddels zichtbaar. De vrijgelaten gijzelaars hebben het meest verschrikkelijke meegemaakt dat denkbaar is. Met geen pen te beschrijven.

 

Diepe wonden zijn geslagen bij vele families in Israël. Dan valt er weinig feest te vieren. Als ik denk aan al die stakkers die nog gegijzeld worden gehouden in het tunnelstelsel van Hamas onder Gaza. Daar is geen licht, geen feest, daar zijn geen cadeautjes. Daar is alleen maar doodsangst. En de smorende onzekerheid of ze ooit nog worden vrijgelaten. Huilen wordt meteen afgestraft. Mensen worden geslagen. Krijgen bijna niet te eten. Mogen alleen fluisteren. Slapen op plastic stoeltjes. Wat een hel!

 

Dan dicht bij huis. Uitgerekend vanavond werden pro-Palestijnse sit-ins gehouden op de stations van onder andere Eindhoven, Alkmaar, Enschede en Haarlem. Demonstranten die het blijkbaar goedkeuren wat het Hamas-tuig heeft aangericht. Geen wonder, want zij voelen zich gesterkt door NOS-hoofdredacteur Giselle van Cann die vindt dat “iedere terrorist ook een vrijheidsstrijder is”. En voor zo’n omroep mogen wij belasting betalen.

 

Wat de sit-ins op de stations betreft: ProRail en NS keuren de demo’s af. Zij stellen, in De Telegraaf van vandaag, dat er in juridische zin sprake is van huis/lokaalvredebreuk en dat er onveilige situaties kunnen ontstaan doordat een deel van de hal niet meer begaanbaar is.

 

En de overheid? Nou, die doet helemaal niets. Het is blijkbaar allemaal binnen het kader van de wet. Het tolerante Nederland…

Zelfs de leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’, in Duitsland verboden, maar in Nederland toegestaan. 

 

Een predikant bedacht iets leuks. Je kon hem een kaart sturen met de wens van een gezegend Chanoeka feest. Die kaarten zou hij dan bezorgen bij de Joodse gemeenschap in zijn stad. Mooie actie.

 

Ik hoop en bid dat de Joden in ons land en daarbuiten, ondanks de toenemende dreiging van het antisemitisme, toch een vrolijk en gezellig lichtjesfeest mogen vieren.

 

Shalom!

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.