Jodenhaat met wortel en tak uitroeien

Gepubliceerd op 20 oktober 2023 om 20:13

Acht en zeventig jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog is het antisemitisme weer springlevend, ook in de politiek.

 

In Rotterdam, de geboortestad van mijn ouders, werden in de oorlog 15000 mensen naar de vernietigingskampen weggevoerd. Onder hen waren 686 kinderen, waarvan sommigen nog maar een maand oud.

 

Donderdag 12 oktober vond er in datzelfde Rotterdam een opmerkelijk en nog nooit eerder vertoond incident plaats in de gemeenteraad. De VVD, gesteund door Leefbaar Rotterdam en de ChristenUnie, diende een motie in onder de naam: ‘Veroordeel steun aan Jodenhaat’. VVD-raadslid Simon Becker barstte in tranen uit bij het indienen van die motie.

 

Maar voordat de stemming plaatsvond verlieten de fracties van GroenLinks, PvdA, D66, Volt, 50PLUS, SP en Partij voor de Dieren demonstratief de raadszaal. En daarmee torpedeerden ze de stemming over de motie. DENK en BIJ1 bleven wel zitten en stemden tegen. Doordat de meerderheid van de raad wegliep viel de motie in het water.

 

Waarom deden ze dat? Ik kan er alleen maar naar raden.

 

Vonden ze het niet nodig? Nou, dat lijkt me stug vijf dagen na de afgrijselijke daden van Hamas in Israël en de oproep tot een wereldwijde jihad tegen alle joden op vrijdag de 13e. En de anti-Israël en pro-Palestina demonstratie.

 

Hadden ze tegen de motie gestemd, dan hadden ze de publieke opinie over zich heen gekregen.

 

Hadden ze voor de motie gestemd, dan hadden ze de Palestijnse- en andere met Hamas sympathiserende inwoners van de stad over zich heen gekregen.

 

Dus kozen ze de weg van de minste weerstand en namen de benen. Enorm ondemocratisch en tegelijk een schoffering van hun collega’s die de motie indienden. De politiek van slappe knieën bij uitstek.

 

Simon Ceulemans van Leefbaar Rotterdam: “Ik vind dit een treurig dieptepunt voor deze gemeenteraad. Politiek is keuzes maken. Raadsleden die te laf zijn om een keuze te maken, zelfs op dit punt, moeten de ogen uit hun kop schamen.”

 

Ik vind dat alle raadsleden voor deze motie hadden moeten stemmen. Jodenhaat dient met wortel en tak te worden uitgeroeid. En daarom kun je het niet tolereren dat Jodenhaat wordt gesteund. Hoe dan ook en door wie dan ook. Kon dit kleine offer ten gunste van de joodse bevolking en joden in het algemeen niet worden gebracht?

 

Als er een motie zou zijn ingediend als ‘Veroordeel steun aan moslimhaat’ dan zouden alle partijen hier voor hebben gestemd. En terecht. Waarom nu dan niet?

 

Ik beticht niet een van de betreffende weglopers van Jodenhaat. Maar door geen kleur te bekennen moeten ze het niet gek vinden ‘de verdenking van’ te krijgen.

 

Wat kunnen wij doen tegen Jodenhaat? Opperrabbijn Jacobs riep deze week op om naast gebed, ambassadeurs te worden voor Israël. De Nederlandse samenleving weten te overtuigen dat het oude antisemitisme dat nooit weg is geweest, maar nu zichtbaar bloeit en z’n klauwen uitsteekt om joden, waar ook ter wereld, te vernietigen.

 

Door op 22 november niet op een partij te stemmen waarvan we het vermoeden hebben dat die wordt vertegenwoordigd door (semi-) Jodenhaters.

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Tineke Kemper
9 maanden geleden

Ben beslist geen Anti-Semiet maar wat de Joden de Palestijnen hebben aangedaan is niet goed te praten. 530 dorpen verwoest. 750.000 Palestijnen op de vlucht gejaagd. Dankzij het geklooi van Frankrijk en Engeland zitten we nu met dit grote probleem opgescheept.Hamas is destijds door de Israëli"s zelf samen met Engeland in het zadel geholpen nadat ze de PLO uit Libanon hadden verjaagd. De PLO was links en daar moesten ze überhaupt niet van hebben.
Ik ben tegen onvoorwaardelijke steun voor Israël. Ik ben voor vrede en denk aan beide zijden aan de slachtoffers die er niets aan kunnen toen maar nu toch te lijden hebben.