900 miljoen bezuinigen op verpleeghuiszorg?

Gepubliceerd op 10 juli 2023 om 11:23

Mevrouw Helder,

Wat u nu als minister van Langdurige Zorg van plant bent, tart elke beschrijving. U wilt maar liefst tot 2026 negenhonderd miljoen euro bezuinigen op de verpleeghuiszorg. Waar slaat dit op? Dit kan niet en dit mag niet, dit is onverantwoord, dit is de spot drijven met oude- en hulpbehoevende mensen. Als dit doorgaat voltrekt zich een ramp van ongekende omvang in Nederland.

 

Ooit moest ik mijn moeder achterlaten in een verpleeghuis. Ik vond het verschrikkelijk dat ik niet meer voor haar kon zorgen. Maar als je dan weet dat de zorg ook nog eens ver beneden peil is, is dat extra pijnlijk, zelfs onverteerbaar. Mensen liggen soms nu al uren in hun vuil. Als ze niet meer zelf kunnen eten moeten ze maar zien hoe ze het naar binnen krijgen. Vaak staat het warme eten koud te worden omdat er hulp ontbreekt. En dan bezuinigen?

 

Gelukkig zijn er veel lieve mensen die met hart en ziel in de verpleeghuiszorg bezig zijn, maar die op hun tandvlees lopen. Te weinig mensen en teveel zorg. ’s Avonds en ’s nachts moeten soms een paar verpleegkundigen/verzorgenden van bel naar bel hollen om hulp te bieden. En dan bezuinigen?

 

Bezuinigen, waarop? Natuurlijk op de personeelskosten, op onderhoud gebouwen, op het eten, op de verwarming.

Sorry mevrouw Helder, het gaat hier over mensen die zich hun hele leven kapot hebben gewerkt en Nederland hebben opgebouwd. En dan komt de oude dag en krijgen ze letterlijk stront voor dank. Ze zijn afgedankte onkostenposten. Het is schandalig. Om te huilen.

 

Het spijt me , maar u doet uw naam geen eer aan, want uw plannen zijn uiterst troebel. Gelukkig dat 120 zorgorganisaties overwegen naar de rechter te stappen als u doorgaat op deze heilloze en mensonterende weg.

 

Ouderen – waar ik inmiddels ook toe behoor - maken zich soms terecht zorgen over hun toekomst. Wat als ik niet meer kan en afhankelijk ben van medische zorg? Als ik niet meer in mijn eigen vertrouwde omgeving kan wonen? Wat gebeurt er dan met mij? Heb ik dan nog wel een menswaardig bestaan? Zal ik, als het zover is, er dan maar geen eind aan maken?

 

Een gedachte die niet eens op zou moeten komen, omdat er geld genoeg is in Nederland, maar het wordt verkeerd uitgegeven. Miljarden voor het klimaat en voor die zinloze eindeloze oorlog en de niet ophoudende stroom asielzoekers. Stop dat geld liever in de (verpleeghuis)zorg.

 

Dat ouderen zelf meer moeten doen of afhankelijk moeten zijn van mantelzorgers, is complete lulkoek. Het eerste is voor de meeste ouderen onmogelijk, het laatste is soms maar heel beperkt mogelijk.

 

Mevrouw Helder, het gaat hier om oude stakkers die geen financiële middelen hebben om zelf zorg in te kopen. VVD-ers, waar u er een van bent, hebben dat vaak wel. Maar hier gaat het om mensen met alleen AOW en soms een klein aanvullend pensioentje. En dan bezuinigen?

 

NEE, geen cent! Schaam u diep. U bent als (demissionair) minister verplicht om te zorgen dat mensen in de avond van hun leven een koninklijke verzorging krijgen waarbij het hen aan niets ontbreekt. Dáár hebben ze recht op.

 

(foto: Gé den Boer, verpleeghuis Nieuw Mellens, Leeuwarden, inmiddels gesloten)

 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.