HELP! De dokter verzuipt...

Gepubliceerd op 29 juni 2023 om 16:13

‘Onze huisarts stopt met zijn praktijk. Patiënten kunnen niet terecht bij een andere huisarts (vol). Voor spoedgevallen kunnen we huisartsengroep bellen. Voor niet spoedeisende hulp en herhaalrecepten moeten we contact opnemen met de zorgverzekeraar’.

Aldus een bericht op Twitter.

 

Een eigen huisarts hebben is fijn. Hij of zij is een vertrouwenspersoon, waar je alles mee kunt bespreken en waar je je letterlijk aan blootgeeft, al moet je voor dat laatste soms wat gêne overwinnen.

Een eigen huisarts is een essentieel recht voor ieder mens. Soms klikt het niet met een huisarts, maar meestal heb je een goede band met hem of haar.

 

Echter staan er momenteel zo’n 3500 mensen op de wachtlijst voor een huisarts en dat worden er spoedig meer. Niet omdat er veel te weinig artsen zijn, maar omdat de artsen die er zijn verzuipen in het werk en dan met name in de steeds groter wordende administratieve rompslomp. Dat slokt een groot deel van hun kostbare tijd op en daardoor moet er steeds vaker ‘nee’ worden verkocht. Veel huisartsen hebben dan ook geen zin meer in een eigen praktijk en laten zich inhuren als zzp’er.

 

Maar dan komt het volgende probleem om de hoek kijken. Een groot aantal huisartsen heeft te weinig ruimte in hun praktijk om een collega in te huren. Want er moet in ieder geval een extra spreekkamer worden gecreëerd. Er zijn schrijnende situaties, zeker in de grote steden, waarbij dokters op zoek moeten naar huurruimte. Dat valt niet mee en als die ruimte soms beschikbaar is, is het voor hen onbetaalbaar. De vergoedingen voor huisartsen zijn veel te laag en nog gebaseerd op 2015… Gemeenten zijn verplicht standaard voldoende ruimte voor huisartsen beschikbaar te stellen, maar in de praktijk is dit lang niet altijd het geval.

 

In Amsterdam Zuidoost (De Bijlmer) vond een dokter eindelijk een huurflat, maar als ze - samen met haar collega’s - de praktijk fysiek zou kunnen uitbreiden, zouden er nog wel 1000 nieuwe patiënten kunnen worden aangenomen.

Een andere Amsterdamse huisarts ontvangt zijn patiënten noodgedwongen in een hotelkamer op de 12e verdieping. Moet je als patiënt natuurlijk geen liftangst hebben. Hij zou graag verhuizen naar een eigen praktijkruimte, maar dat zit er niet in. De commerciële huurprijzen zijn voor hem te hoog en nieuwbouw kan hij helemaal vergeten. 

 

Even over het bericht bovenaan deze blog. Zie je het voor je? Je belt naar de zorgverzekeraar. Wanneer je eindelijk bent doorverbonden met degene die je moet hebben, mag je hem of haar uitleggen wat je precies mankeert. Fijn voor je privacy. In zo’n geval ben je volledig overgeleverd aan de zorgverzekeraar. Erger kan niet.

 

Dit is Nederland anno 2023. Een grote schande! Ook dat velen krom moeten liggen om de ziektekostenverzekering te betalen en niet te vergeten het eigen risico, omdat er steeds minder wordt vergoed. En als je dan ook nog eens op de wachtlijst voor een eigen huisarts moet staan. Stel je voor, er is op een gegeven moment een plekje bij een huisarts een dorp verderop. Maar je hebt geen vervoer en je leeftijd speelt een rol. Hoe kom je daar dan? Voor veel ouderen is het een schrikbeeld dat dokters vaak niet voldoende tijd hebben om visites te rijden: “Probeert u zelf maar te komen.”

 

Een echte oplossing weet ik wel. Laat om te beginnen die 28 miljard euro die gereserveerd is om de temperatuur van de aarde met 0,000036 graden terug te brengen (idioterie ten top!) besteed worden in de zorg, zodat iedere Nederlander een eigen huisarts krijgt, doordat dokters dan weer geld genoeg hebben om een praktijkruimte te huren of te kopen, collega’s kunnen inhuren en administratieve krachten in dienst kunnen nemen.

 

De marktwerking heeft de zorg onbetaalbaar gemaakt. De rotte en niets en niemand ontziende kracht van zorgverzekeraars en farmaceuten moet worden afgebroken. 

 

Weet je wat we in Nederland nodig hebben? Een zakenkabinet waarin mensen met kennis zitting hebben, los van politieke kleuren. Ik weet wel een goede minister en staatssecretaris voor gezondheidszorg: Renske Leijten en Pieter Omtzigt. Dat zijn mensen met het hart op de juiste plaats.

 

En wat die praktijkruimte betreft heb ik ook wel een idee. Er is op korte termijn een oplossing. Laten kerken, die de mond vol hebben over naastenliefde, voor een acceptabele huur zaalruimte aanbieden aan huisartsen die hierom zitten te springen. Kerken hebben vaak zaalruimte genoeg en het genereert ook nog wat extra inkomsten. Bovendien, er staan nogal wat kerkgebouwen leeg; voordat er naar een andere bestemming wordt gekeken, dient men na te gaan of er een huisarts behoefte heeft aan deze ruimte.

HELP! De dokter verzuipt… en steeds meer patiënten ook…

 

 

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.