Klimaatpsycholoog

Gepubliceerd op 28 juni 2023 om 14:10

Ik voel me toch wel mede schuldig als het over het klimaat gaat. Ik vraag me af of ik een afspraak met een klimaatpsycholoog zal maken. Dat is een nieuw beroep en in hoog tempo breidt hun aantal uit.

 

En als ik daar kom stel ik mij het volgende voor. Ooit ben ik weleens bij een 'gewone' psycholoog geweest en kreeg daar een EMDR-therapie. Dan komt er een apparaat voor je neus te staan met twee lampjes die om de beurt heel snel aan en uit gaan. En je moet dan zonder je hoofd te bewegen alleen met je ogen die lampjes volgen. Tegelijk moet je dan denken aan iets negatiefs waar je in het verleden mee geconfronteerd bent. En wat voel je daar dan bij? Boosheid? Verdriet? Hoe gek het ook klinkt, het helpt en haalt van alles in je naar boven.

 

Ik ga er vanuit dat wanneer ik bij zo'n klimaatpsycholoog kom, er een grote globe op een tafel staat waarop is aangegeven waar het ecologisch slecht gesteld is. Die moet ik dan omarmen, want ik moet mijn 'eco-angst' omarmen. Ik ga dan, denk ik, het volgende zeggen:

 

"O, moeder aarde, ik ben mede verantwoordelijk dat het zo slecht met u gaat. Dat u aan het dementeren bent. Dat ik straks met al die andere verdorven klimaatzondaren misschien wel naar de Hoge Veluwe moet vluchten omdat het grootste deel van Nederland dan onder water staat. De zondvloed in het klein als straf. Want ik eet nog steeds vlees en vis, drink nog steeds melk en rijd ook nog steeds in een benzineauto, wel een hybride dan. Ik voel me diep schuldig. Vergeef het mij, moeder aarde, want ik houd echt veel van u. Wilt u alstublieft nog een poosje blijven, want er komen nog generaties na mij."

 

Poeh, dat is er uit. En als ik dan zo mijn armen om die globe sla, moet dat een therapeutische werking hebben, net als die EMDR. Ik onderga dan een soort klimaatbekering. Ja, dat is het: klimaatbekering. Die heb ik nodig.

 

Zo'n beetje aan het einde van de jaren 80 begin 90 van de vorige eeuw werden mensen 'wakker'. Ik herinner me nog dat bij kerken en bibliotheken posters aangebracht werden met de tekst: 'Pak de fiets, dan vervuil je niets'. Ecologische profeten zagen 'het licht' en het klimaatevangelie begon - binnen en buiten de kerken - verkondigd te worden.

 

Inmiddels zijn we zoveel jaren verder en zien steeds meer mensen 'het licht'. Neem klimaat-geloofshelden als Greta Thunberg, de asfaltplakkers van Extinction Rebellion, weerman Gerrit Hiemstra en klimaatpaus Frans Timmermans. De media bombarderen ons dagelijks met berichten over de ecologische ellende waar de wereld aan ten prooi valt. Het woord 'duurzaam' is niet van de lucht. Op scholen wordt er uitgebreid aandacht aan besteed. Over ongeloof hebben de ecologische profeten niet te klagen, want velen slikken hun onheilsboodschap als zoete koek. 

 

Vooral jongeren voelen zich diep schuldig en worden vaak depressief, soms met verschrikkelijke gevolgen. Stichting 113 Zelfmoordpreventie speelt in op angst voor klimaatlockdowns

 

En wat is er nu eigenlijk aan de hand met het klimaat? Nou, helemaal niks! Het klimaat is al sinds de schepping, zo'n 6000 jaar geleden, in beweging. Wie oude weerberichten bestudeert komt tot de ontdekking dat het klimaat z'n eigen gang gaat en soms heel grillig is en onmogelijk te berekenen is.

 

Wij dienen van alles uit de kast te halen om het klimaat te 'redden', terwijl in China de ene na de andere kolencentrale wordt gebouwd. Maar die miezerige stip op de wereldbol, genaamd Nederland, moet redding brengen.

 

Ik zie er definitief vanaf om een afspraak met een klimaatpsycholoog te maken. Ze kunnen de pot op. Wie het wel doet wens ik succes. Ik laat me - net als tijdens de coronapandemie - niet gek maken. Moet jij ook niet doen. Geniet van het mooie weer. Voor de akkerbouw hoeven we ons niet ongerust te maken. Zolang de boeren niet weggepest zijn zal er eten blijven groeien. Een ervaren boer zei eens tijdens een kurkdroge zomer tegen z'n ongeruste zoon: "Jongen, maak je niet druk, de natuur herstelt zichzelf wel."


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.